top of page

De brugklas

Hieronder hebben we een aantal belangrijke zaken voor jou geordend. Wat is voor jou belangrijk om te weten over de brugklas? Welke leuke dingen kunnen we je vertellen over de brugklas? Kijk ook naar onze vakken en naar het extra aanbod!

4 typen brugklassen
We hebben op onze school 4 typen brugklassen, zodat er altijd eentje is die bij jou past:

 1. havobrugklas: we proberen deze klas(sen) klein te houden zodat de docenten alle aandacht voor je hebben. Je komt in deze klas met een havo-advies. 

 2. 2-jarige havo/vwo-brugklas: de lessen beginnen op havoniveau en dat wordt geleidelijk opgebouwd naar vwo-niveau. Na het eerste brugjaar hoef je dus nog niet te kiezen voor 2 havo of 2 vwo, maar heb je nog een jaar om erachter te komen wat je in je mars hebt. Na het 2e brugjaar ga je verder in 3 havo of 3 vwo. Je komt in deze klas terecht met een havo-vwo advies. 

 3. Atheneumbrugklas: wanneer je een vwo-advies hebt gekregen van je leerkracht kun je voor deze klas kiezen als je geen klassieke talen wil doen. 

 4. gymnasiumbrugklas: je kunt met een vwo-advies ook kiezen voor een gymnasiumbrugklas als je geïnteresseerd bent in de klassieke talen. Je begint dan in de brugklas met 2 lesuren Latijn; bij dit vak krijg je verhalen over de oudheid, goden, tempels e.d. en natuurlijk leer je ook veel over de taal zelf. In klas 2 komt er ook al een beetje Grieks bij. 

Laptops

Aankomend schooljaar gaan we starten met 'Bring Your Own Device', dus we gaan met laptops werken! Dat betekent niet dat je geen boeken meer nodig hebt, want die blijven we ook gewoon gebruiken. Het wordt dus een combinatie.


Vakken in de brugklas
Alle vakken in de verschillende brugklassen zijn hetzelfde. Gymnasium heeft Latijn als extra vak.

 • ​Nederlands

 • Frans

 • Cambridge Pre

 • Wiskunde

 • Aardrijkskunde

 • Geschiedenis

 • Biologie

 • Tekenen 

 • 3Design

 • Lichamelijke Opvoeding

 • Studieles/Quest

 • Muziek

 • Latijn (alleen op gymnasium)


Mentor en minimentoren
Iedere brugklas heeft naast een eigen mentor (docent) ook nog de twee minimentoren. Dit zijn leerlingen uit klas 4 die de school goed kennen. Zij gaan mee op brugklaskamp, helpen bij studielessen en gaan mee op excursies. Omdat zij hier al een aantal jaar op school zitten, kunnen zij jou als brugklasser goed begeleiden en jouw vragen beantwoorden.

Begeleiding
Als het blijkt dat je extra begeleiding nodig hebt met plannen, leren of iets anders dan kan je een eigen remedial teacher of leerlingbegeleider krijgen. Zij helpen jou een-op-een met wat voor jou het beste werkt en jouw eigen weg te vinden op school.

Brugklaskamp
Je gaat met een groep enthousiaste vakdocenten, mentoren en minimentoren op brugklaskamp. Het doel is om jouw klasgenoten goed te leren kennen maar je kunt ook nieuwe vrienden in andere klassen maken. 

Quest
Quest is een geheel eigen onderwijsvorm, waarin je leert samenwerken, onderzoeken, presenteren en evalueren. Bij deze projecten staat het proces voorop. De projecten starten vanuit een actueel of relevant vraagstuk. In het schooljaar 2022-2023 is dit één dag met een bijbehorende presentatie die 's avonds wordt gegeven door de leerlingen voor de ouders/verzorgers. 

Latijn in de brugklas
Voor de geïnteresseerde leerlingen bestaat de mogelijkheid om vanaf de brugklas al te kiezen voor het gymnasium. In twee lessen per week volg je dan het vak Latijn. Leerlingen met een vwo-advies komen hiervoor in aanmerking. Onze school mag binnen Eindhoven rekenen op een groot enthousiasme van gymnasiasten. Jaarlijks starten gemiddeld drie klassen met het klassieke programma.

Aparte pauzeruimte
Bij ons hebben de brugklasleerlingen een aparte binnen-pauzeruimte, met kluisjes. Zodat je een eigen plekje binnen onze school hebt. Iedere brugklasleerling heeft in deze ruimte ook een eigen kluisje met oplader. Super handig. Natuurlijk kun je jouw pauze ook buiten op het schoolplein in de mooie natuur rondom het schoolgebouw doorbrengen. 

Lesrooster en huiswerk
Op de middelbare school wissel je per les van lokaal. Je krijgt iedere week een lesrooster waarin je precies kunt terugvinden welke lessen je per dag hebt ... en vooral ook in welke lokalen. Voor het dagelijkse huiswerk en andere belangrijke zaken (zoals jouw cijfers) kun je naar het programma Magister gaan. We leggen het allemaal nog heel goed uit wanneer je start op onze school. Je wordt er heel snel vertrouwd mee. 

Lokalen
Je kunt les hebben in het Lorentz gebouw (L-gebouw) of in het Casimir gebouw (C-gebouw). Deze gebouwen zijn met elkaar verbonden via een tussengebouw. 

BrainSport Junior
BrainSport Junior is een programma voor hoog- en meerbegaafden in de onderbouw. De leerlingen krijgen uitdagende lessen en werken zelfstandig aan projecten over onderwerpen die niet of nauwelijks in het normale curriculum voorkomen. De lessen worden gegeven volgens de methode Big History, een lessenserie die de geschiedenis van het universum doorloopt vanaf de oerknal tot aan de toekomst. De lessen worden gegeven door verschillende docenten over onder meer kunst, sociale psychologie, sterrenkunde en filosofie. De leerlingen die meedoen volgen 1 of 2 lessen per week tijdens hun reguliere lessen. Daarnaast zijn er excursies buiten school. De deelnemende leerlingen worden geselecteerd door afname van de IST, de zogeheten Intelligentie Structuur Test, uitgevoerd door het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek in Nijmegen.

Casimir gebouw .jpeg
Het Lorentz gebouw (L-gebouw) en het Casimir gebouw (C-gebouw).
bottom of page