Brainport school

Het Lorentz Casimir Lyceum mag zich sinds 2015 een Brainportschool noemen. Een Brainportschool is een school die werkt aan de ontwikkeling van 21st century skills en de verbinding met de omgeving. Om ons brainportonderwijs vorm te geven, werken wij samen met scholen, bedrijven en instellingen uit de regio om zo bij jongeren een onderzoekende en ondernemende houding aan te leren.
Samenwerking
We werken samen met: 14 middelbare scholen uit de omgeving, Stichting Brainport Development, en een groot aantal grote en kleinere bedrijven en organisaties in de regio, waaronder Philips, ASML, Fontys Hogescholen, Technische Universiteit Eindhoven en de High Tech Campus. Met deze partijen werken we aan omgevingsgericht onderwijs en het aanleren van 21st century skills, waaronder kritisch denken, creatief denken, informatievaardigheden, mediawijsheid, communiceren en samenwerken.
Enkele voorbeelden van projecten
Grand Challenge (2019)
Hoe zorg je ervoor dat een mensenmenigte op een slimme en vriendelijke manier naar de juiste plek wordt geleid zonder dat het een chaos wordt? Leerlingen van Brainportscholen bedachten een oplossing.

Cecile Kapteijns (l) en Femke van der Koijk met hun maquette van een concertzaal. Gekleurde leds moet de massa bezoekers naar hun plek wijzen.

Nieuwe opdracht 2021/2022: Wat eten we over 20 jaar?

Class of Entrepreneurship
Gestart met 4 scholen en in 2021/2022 uitgebreid naar 14 scholen.
Skill-based learning en Challenge-based learning

SensUs Student competition (in samenwerking met de TU Eindhoven)
Op de universiteit Eindhoven worden jaarlijks wedstrijden gehouden onder studenten. Een daarvan is SensUs, een wedstrijd met 17 internationale teams uit 14 verschillende landen om een innovatieve biosensor te ontwikkelen. Voor het jaar 2022 is het de bedoeling om acute inflammation, focussing on sepsis te ontwikkelen, door het detecteren van interleukin-6 in bloed. IL-6 is een belangrijke marker voor een vroege diagnose en monitoring van sepsis. Van 30 augustus tot 3 september 2022 presenteren deze teams hun innovatieve biosensoren. Ook leerlingen van scholen uit de omgeving gaan meedoen aan het SensUs High School project. Zij bedenken ook een biosensor voor IL-6 maar gaan deze niet ontwikkelen. Wel presenteren ze de ideeën met een poster en een pitch en bezoeken ze het event. Het SensUs High School project daagt scholieren uit om:
-
Kennis op te doen over biosensoren, gezondheidszorg en technologie;
-
Effectief in groepsverband te werken;
-
Literatuuronderzoek te doen;
-
Een lange termijn planning te maken;
-
Presenteren van ideeën.

